Štajersko – zagorska krožna pot

“B” transverzala (bratska)

Podroben opis poti

KT-1 (Rogaška Slatina)

Izhodišče poti je Rogaška Slatina (201 m), znano zdravilišče z izviri mineralne vode in s tovarno stekla – kristala.  Z avtobusne postaje proti jugu ali z železniške postaje proti severu se nahaja Kava bar »MINA«, kjer kupimo dnevnik Štajersko – zagorske krožne poti in si odtisnemo prvi žig.

Žig: Kava bar Mina

KT-2 (Sv. Mihel – Dolga Gora)

Od tu gremo proti jugu do železniške postaje, kjer na prehodu prečkamo Kidričevo ulico, nato pa po ozkem prehodu preko potoka in Ulice XIV. divizije v Vid Ivanuševo ulico. Po njej gremo naravnost v hrib po  cesti, ki pelje skozi Rodne in Topole. Na najvišji točki tega dela poti (380 m) je vodovodni rezervoar. Od tod je prekrasen razgled na skoraj vse najvišje točke krožne poti. Naprej se cesta spusti in zopet malo dvigne do cerkve Sv. Mohorja (Male Rodne). Takoj za prvo hišo se spustimo ob robu gozda proti severu. Ko pridemo do asfalta gremo po cesti proti zahodu in pri lepi stari domačiji, ki jo dosežemo po približno 350 m, nadaljujemo pot naravnost po travniku in po hribu navzgor, kjer zopet prispemo na asfaltno cesto in gremo po njej proti zahodu.

V naselju Kačji Dol gremo pri kapeli desno in se po poti skozi gozd spustimo na asfaltno cesto, ki vodi iz Podplata za Kačji dol. Le kratek del gremo po cesti v severno smer. Pri prvem odcepu v levo se vzpnemo proti zahodu v naselje Laše ter se spustimo v Mestinje.

Tu prečkamo potok Mestinjščica, železniško progo in nato še cesto Rog. Slatina – Celje. Pri kapeli Marije Lurdske nas cesta vodi skozi naselje mimo osnovne šole, preko potoka Lemberščica in nato po cesti desno do Lemberga.

Lemberg je znan že od leta 1368, ko je postal trg. V srednjem veku je bilo tu znano sodišče. Lahko si ogledamo rotovž in sramotilni steber – pranger. Na koncu Lemberga nas označbe napotijo na kolovoz v levo in strmo navzgor. Kolovoz vodi po robu gozda do vasi Beli potok pri Lembergu. Tu pri hiši št. 8 pridemo na asfalt ter mimo prenovljene kapele po asfaltni cesti skozi Jerovsko vas do naselja Sladka Gora. Pri kapeli Marije pridemo na cesto, ki vodi mimo slikovite cerkve z mogočnima zvonikoma proti Dolgi Gori. Cerkev Sv. Marije na Sladki Gori je prostorsko in akustično harmonična, v njej so znamenite freske Franca Jelovška iz leta 1752.

Cesta se vzpenja med vinogradi mimo slikarske razstave slikarja Jeriča na greben Dolge Gore. Tukaj stopimo na cesto, ki vodi s Pečice na Dolgo Goro. Obrnemo se v levo in pridemo do Sv. Mihaela (501 m) in nato do Zupančičeve domačije (desno kapela, levo domačija), kjer je KT-2.

Žig: Zupančičeva domačija

Čas: 5 ur

KT-3 (Planinski dom na Boču)

Od Zupančičeve domačije se vračamo po isti poti nazaj 10 min. Smerokaz nas opozarja, da gre pot po grebenu v smeri Pečica – Boč, desno pa nazaj na Sladko Goro.

Na Pečici pri nekdanjem gostišču prečkamo cesto, nadaljujemo do prevala Pečica in še nekaj 10 m , kjer zavijemo po ozki asfaltni cesti strmo v hrib, mimo lovskega doma, porušene domačije levo v gozd. Kmalu se spustimo v grapo, kjer prečkamo cesto Zg. Gabernik – dolina Bele in se strmo v hrib vzpnemo ob bogatih blazinah resja. Nad razgledno skalo (pečevje Galke) postane pot položnejša. Pripelje nas iz gozda, kjer je na desni lovska koča, nato ograjeno rastišče zaščitene velikonočnice in že smo pri Planinskem domu na Boču (658 m). Dom je oskrbovan vse leto, ima dovolj prenočišč.

Od planinskega doma smo v pičli uri na vrhu Boča (s stolpom 1000 m).

Žig: V planinskem domu

Čas: 2.30

KT-4 (lovski dom na Boču)

Od planinskega doma na Boču gremo proti vzhodu po asfaltni cesti, ki jo kmalu zapustimo in pri Volavšku zavijemo levo na makadamsko cesto, ki ji sledimo do križa levo ob cesti in nekdanje kmetije Vodušek na desni, kjer nas oznake usmerijo desno navzdol na bližnjico skozi gozd. Lahko pa nadaljujemo kar po cesti. V križišču levo (desno cerkvica Sv. Marjete). Po 100 m pa pridemo do naslednjega križišča, kjer nas leva cesta vodi do partizanske bolnišnice IV. operativne cone, desno navzgor pa je krajša pot na lovski dom.

Po gozdni cesti pridemo do bolnišnice. Levo ob cesti so na jasi Formile vidne vrtače. Ljudsko izročilo pravi, da so nastale zaradi pogrezanja hiš.

Od vrtač smo kaj kmalu pri sami bolnišnici. V bližini nad votlino je vzidana spominska plošča.

Od bolnišnice nas pot vodi še 300 m po cesti, nato zavijemo desno v gozd proti lovskemu domu.

Žig: Domačija Gavez v neposredni bližini lovskega doma

Čas: 1.30

KT-5 (Rudijev dom na Donački gori)

Od lovskega doma gremo proti vzhodu še nekaj časa po makadamski cesti do križišča, kjer zavijemo desno mimo cestne zapornice in e enkrat desno v gozd. tukaj je razpotje, kjer desna pot vodi v rogaško Slatino mimo Grilove kapele, mi pa zavijemo levo proti Donački gori. Po polurni hoji se začne pot spuščati proti Ravnocerju mimo kmetij Plavčak in Kropec, od koder nadaljujemo proti vzhodu pod električnima daljnovodoma. Na desni strani vidimo cerkev sv. Marije na Ložnem. Pri vikendu na levi zapustimo asfaltno cesto in zavijemo levo navzgor do vikenda ob gozdu ter naprej do Ložnega. Pot se od tu večji del samo še spušča vse do ceste Rogatec – Ptuj. Na cesti zavijemo desno in po nekaj metrih levo na makadamsko cesto in preko travnika nad kmetijo do gozdne ceste, ki ji sledimo do gozdne jase. Tukaj se vzpnemo desno po strmi poti čez travnik, ko se pot zravna, pa zavijemo levo v gozd vse do sedla, kjer stoji Rudijev dom (592 m).

Od doma je 45 min hoda skozi pragozd po Frölichovi poti na vrh Donačke gore (882 m). Na vrhu je stala cerkev, ki jo je po ljudskem izročilu uničila strela. Zvonovi so se skotalili do mesta, kjer danes stoji cerkev Sv. Donata.

Žig: Rudijev dom na Donački gori

Čas: 4 ure


KT-6, KT-7, KT-8, KT-9 in KT-1O

Te točke se nahajajo na ozemlju Republike Hrvaške in niso obvezne za pridobitev značke o prehojeni poti.

Opozorilo: Pri izviru Sotle pod Velikim Belinovcem in v Harinih zlakah pri Atomskih toplicah ni dovoljeno prestopati državne meje! Mejo je možno legalno prestopiti le na mejnih prehodih Dobovec in Miljana pri Imenem.

KT-6 (Macelj)

Od doma na Donački gori se po asfaltu spustimo do kmetije Polajžer, kjer zavijemo levo proti vzhodu proti cerkvici Sv. Donata. Od tu po vaških cestah in poteh do prehoda ceste Rogatec – Žetale. Na poslopju Žerak nas smerokaz opozarja, da zagrizemo v strmi gozdnati Macelj. nekaj časa hodimo po grebenu, nato se spustimo do izvira Sotle pod Belinovcem.

Od izvira Sotle se podamo po dokaj lepi stezi do gozdne ceste, po njej pa uro hoda do vasi Donji Macelj (Sedaj je treba od Sotli do mejnega prehoda Dobovec in po hrvaški strani do Donjega Maclja).

Žig: Pri Josipu Topolovcu – desno od izstopa iz gozda

Čas: 5 ur

KT-7 (Strahinjščica)

Po stari cesti krenemo proti Djurmancu približno pol ure, nato levo v gozd. Kmalu smo na grebenu, ki ga krasi mnogo lepih vinogradov in vikendov. Lep razgled! Spustimo se mimo posameznih slikovitih zagorskih hišic v Donje Jesenje, mimo TUFA (kamnlom vulkanskega pepela) na cesto Trakoščane – Zgornje Jesenje. Od tu se združi naša »B« pot z ZPP, ki nas vodi do planinskega doma na Strahinjščici (847 m).

Žig: V planinskem domu na Strahinjščici

Čas: 4.30

Od Krapine do Pregrade ni markirane poti. Poslužujemo se rednih avtobusnih zvez (18 km).

KT-8 (Kuna gora)

Iz Pregrade se v 20 minutah strmo vzpnemo na Kuna goro (520 m). Na vrhu stoji planinski dom.

Žig: Planinski dom na Kuna gori

KT-9 (Vina gora)

S Kuna gore se spustimo nekaj časa po isti poti, nato gremo desno mimo posameznih hiš in vasi do Sv. Lenarta (rezbarija na vratih). Spet krenemo na cesto in gremo desno proti Soboti. V bližini Sobote zapustimo glavno cesto in gremo po kolovozu, prečkamo potok ter se vzpnemo v slikovite vinogorske griče. Pot je speljana skozi vinograde vse do vrha Kalvarije, kjer vidimo ogromne lesene križe. Od tu se spustimo do Vina gore – cerkve z obzidjem. V neposredni bližini stoji ženski samostan.

Žig: V hiši Vinotoča

Čas: 2 uri

KT-10 (Tabor grad)

Z Vina gore se spustimo po gozdni strmi poti na kolovoz in skozi vas. ta vas je dala narodnega heroja Josipa Jutriša. Kmalu smo zopet na glavni cesti za Desinič.

Desinič in Tabor grad sta povezana z zgodovino Celjskih grofov. Tu se je rodila Veronika Deseniška.

Iz Desiniča gremo po cesti. Na vrhu zapustimo cesto in krenemo desno na Tabor grad.

Naprej vodi pot skozi vinograde do vrha Magdalene. Nato se spustimo. Pri križu se še enkrat povzpnemo mimo posameznih kmetij in vinogradov. Z vrha se nam nudi razgled na grad Podčetrtek in Rudnico. Nato se pot spusti vse do Sotle in ker v Atomskih Toplicah ni več dovoljeno prečkati meje, se tukaj tudi konča (mejo lahko prečkamo (Miljani).

Žig: V restavraciji Desinič


KT-11 (Olimje)

Drugi del poti po slovenskem ozemlju pričnemo v Olimju (264 m) pri Podčetrtku. V Olimju lahko vidimo eno najstarejših lekarn v Evropi (iz leta 1630). Lekarna je v pritličju okroglega grajskega stolpa, ki je prizidan k cerkvi.

Lahko pa začnemo že v Podčetrtku in se od šole vzpnemo na grad Podčetrtek. Od gradu hodimo skozi bogate gozdove Rudnice mimo osamljenih hiš marinška in Žolgerja. Lep razgled! Od tu se pot spušča po gozdovih do Olimja.

Žig: Kmečki turizem Jakopina. Tukaj lahko tudi nabavimo dnevnik krožne poti.

Čas: Iz Podčetrtka 1 ura.

KT-12 (Plešivec – Rudnica)

Začnemo pot ob Olimjskem potoku navzgor. Pot vodi mirno hiše čarovnice. Oznake nas pripeljejo na najvišji vrh Velike Rudnice – Plešivec (686 m).

Žig: Plešivec

KT-13 (Tinsko)

Z Rudnice se spustimo v dolino Tinskega potoka na Zgornje Tinsko. Po asfaltni cesti gremo proti zahodu le 700 m in se že vzpenjamo na Spodnje tinsko, kjer stojita gotski cerkvi sv. Marije in sv. Ane iz 15. in 14. stoletja. Nato na vrh grebena do vodovodnega rezervoarja, kje je omarica z žigom KT-13.

Nadaljujemo mimo prve kapele, pazljivi pa moramo biti pri drugi kapeli, ki je oddaljena dober kilometer, da ne nadaljujemo naprej po grebenu. Tu se naša pot spusti ob robu gozda za petdeset višinskih metrov ter se vzpne na drugi greben, ki nas pripelje Cmereške Gorce. Od tukaj pa po asfaltu nadaljujemo okrog sv. Urbana v dolino Mestinjščice. Tu gremo čez most čez progo, med Sodno vasjo in Pristavo na glavno cesto. Po pločniku gremo levo proti Pristavi le do mosta na ovinku, kjer se odcepi cesta za Sekirnikovo gorco in Kamence. Desno na travniku zagledamo križ, mimo katerega vodi steza po robu gozda navzgor proti cerkvi sv. Ema. Od Sv. Eme nas vodijo oznake Evropske pešpoti mimo Sv. Vida, skozi zaselka Kamence in Brestovec do Sv. Trojice od koder se spustimo v Rogaško Slatino in pridemo zopet na KT-1.

Žig: Vrh grebena nad Tinskim pri vodovodnem rezervoarju


Info: pd.vrelec@gmail.com

1 Responses to Štajersko – zagorska krožna pot

  1. Dario pravi:

    Pozdravljeni,
    glede na prebrano imam nekaj vprašanj in naprošam za kakšno informacijo:
    – ali je možno videti rojstno Kidričevo hišo (v dnevniku KNEŽEC KT-1)?
    – v planinskem domu na Donački gori nisem zasledil originalnega žiga “B” poti. Ali ta obstaja?
    – ali obstaja žig pri Topolovcu (MACELJ KT-6)
    – kako je z ostalimi žigi “B” poti na hrvaški strani
    – zakaj pot več ne vodi skozi vas Rudnico (žig KT-12 pri Košaku)

    Hvala in Lp

Komentiraj